ΣΥΝΤΑΓΕΣ



ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ


2 κιλά μύδια
100 γραμ. βούτυρο
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 κουταλιά μουστάρδα
100 ml λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Μπούκοβο (φλούδες κόκκινης πιπεριάς)
Κομμένος μαϊντανός




Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρις ότου όλα να ανοίξουν. Κρατάμε 1 φλιτζάνι του χυμού. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πράσινη πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε όλα να βράσουν για 2 - 3 λεπτά. Διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα στον χυμό και τoν προσθέτουμε στο τηγάνι με λίγη ζάχαρη. Τα βράζουμε για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρασί. Τα αφήνουμε όλα να βράσουν για ακόμη δυο λεπτά περίπου μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα. Καλή όρεξη!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ


2 κιλά μύδια
1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά (χωρίς σπόρους)
100 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
50 ml χυμός λεμονιού
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
3 κουταλιές κομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
Πιπέρι
Αλάτι




Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρις ότου όλα να ανοίξουν. Εν τω μεταξύ, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε το κρασί, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το πιπέρι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Καλή όρεξη!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ (ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ)


1,5 κιλό μύδια
2 φλιτζάνια αλεύρι
200 ml μπίρα
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη σκορδαλιά:
5 σκελίδες σκόρδο
5 φέτες λευκό ψωμί
100 γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
100 γραμ. ελαιόλαδο




Ετοιμάζουμε πρώτα τη σκορδαλιά: Πολτοποιούμε το σκόρδο με λίγο αλάτι. Βουτάμε το ψωμί σε λίγο νερό και μετά το πιέζουμε με τα χεριά σας για να φύγει το νερό. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μπλέντερ για το ανακάτεμα) Μπορούμε στη συνέχεια να προσθέσουμε το καρύδι και το ελαιόλαδο, ενώ ανακατεύουμε. Η σκορδαλιά είναι έτοιμη όταν το μίγμα αποκτήσει απαλή υφή. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπίρα (με το μπλέντερ). Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρις ότου όλα να ανοίξουν. Τα βγάζουμε από τα κελύφη τους. Βάζουμε μετά λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι για να ζεσταθεί. Παίρνουμε τα μύδια και τα ρίχνουμε το ένα μετά το άλλο στο μίγμα μπίρας και αλευριού και μετά στο τηγάνι για περίπου δυο λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε μια απορροφητική χάρτινη πετσέτα. Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά. Καλή σας όρεξη!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


3 κιλά μύδια
500 γραμ. τοματοπολτός
1 κομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Κομμένος μαϊντανός
Λίγη ζάχαρη
200 γραμ. φέτα κομμένα σε κομμάτια
100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
4 – 5 κουταλιές ελαιόλαδο



Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρις ότου όλα να ανοίξουν. Τα βγάζουμε από τα κελύφη τους. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι για να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε στη συνέχεια την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και μαϊντανό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το σκόρδο και τη ρίγανη και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 5 λεπτά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τις κατσαρόλες φούρνου και βάζουμε μέσα σάλτσα και μετά τα μύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε κομμάτια φέτας και μετά το τρίμμενο τυρί γραβιέρα από πάνω. Το βάζουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 200° C για 15 - 20 λεπτά. Καλή σας όρεξη!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΡΙΖΟΤΟ


1,5 κιλό μύδια
350 γραμ. ρύζι για ριζότο
3 σκελίδες κομμένο σκόρδο
2 κομμένα κρεμμύδια
1 πολύ μικρή καυτερή πιπεριά
300 γραμ. τοματοπολτός
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη
Μαϊντανός




Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρις ότου όλα να ανοίξουν. Κρατήστε το χυμό τους για το ριζότο. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε στη συνέχεια το ρύζι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, τη ζάχαρη, την καυτερή πιπεριά και τον χυμό των μυδιών. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται μέχρις ότου να μαγειρευτεί το ρύζι. Περίπου 5 λεπτά πριν ετοιμαστεί το ρύζι, βγάζουμε την καυτερή πιπεριά και προσθέτουμε τα μύδια. Μπορούμε να τα βάλουμε στην κατσαρόλα με ή χωρίς τα κελύφη τους. Καλή σας όρεξη!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΥΔΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ


20 μεγάλα μύδια
4 μεγάλα μανιτάρια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι
1 φρέσκια ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
Δενδρολίβανο




Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και τα βράζουμε μέχρις ότου όλα να ανοίξουν. Τα βγάζουμε από τα κελύφη τους. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια που να είναι τόσο μεγάλα όσο και τα μύδια. Τα σουβλίζουμε μαζί με την ακόλουθη σειρά: Μανιτάρι, μύδι, ντομάτα, μύδι, κρεμμύδι, μύδι, πιπεριά …. Μόλις είναι έτοιμα τα σουβλάκια, τα πασαλείφουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ψήνουμε στη σχάρα και σερβίρουμε με ρύζι. Καλή σας όρεξη!

 
ΑΡΧΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ